Stabilizarea imaginii este de 2 tipuri:

  • digitală
  • optică

Stabilizarea digitală constă în creșterea valorii ISO pentru a obține un timp de expunere mai scurt în condiții de luminozitate mai scăzută. Acest lucru duce la creșterea zgomotului de imagine, deci la scăderea drastică a calității fotografiei.

Dacă pe partea foto efectele nu sunt sesizabile în condiții de luminozitate optime, pe partea de filmare atunci când aparatul este ținut în mână, dezavantajele acestui tip de stabilizare sunt evidente prin apariția fenomenului de sacadare.

Stabilizarea optică (OIS) – Optical Image Stabilization este o caracteristică a telefoanelor de top prin care sunt compensate mișcările aparatului printr-un mecanism intern atunci când se realizează o fotografie sau filmare. Pe partea de fotografie în condiții de luminozitate redusă și strict în comparație cu stabilizarea digitală se obține un timp de expunere mai lung, deci implicit o scădere a valorii ISO și fotografii mai clare. Pe partea de filmare în funcție de modelul telefonului  acel efect de sacadare este mult mai redus.

Timp: 0:21 secunde

 

Comparație Iphone SE (stabilizare digitală) –  Iphone 6s plus (stabilizare optică)

Timp: 0:45 secunde

 

 

Leave a Response