Rata de contrast reprezintă diferența de luminozitate dintre cel mai luminos punct afișabil pe ecran și cel mai întunecat, fiind exprimat ca numărul de nuanțe de gri între ele.

În cazul ecranelor AMOLED  la afișarea culorii negre, pixelii se opresc complet. Ținând cont că un pixel luminos este infinit mai luminos decât un pixel complet oprit, atunci putem spune că rata de constrast este infinită.

La ecranele LCD, o rată a contrastului de 800:1 înseamnă că punctul cel mai alb este de 800 de ori mai luminos decât cel mai negru.

În fotografia de mai jos avem o comparație a două valori de contrast. După cum se poate observa, avem exprimate și nuanțele de gri. Astfel, mai multe nuanțe de gri are ca rezultat o imagine mult mai detaliată și clară.

Există o legătură puternică între contrast și luminozitate. Astfel, cu cât acestea sunt mai mari cu atât ecranul este mai de calitate. Aceasta se traduce printr-o experiență de vizualizare mai aproape de realitate, prin acele detalii suplimentare și claritate atunci când vizionăm fotografii și filme pe ecranul dispozitivului.