Mă leagă multe amintiri de Nokia N95. Asta poate și pentru că l-am folosit timp de 5 ani în perioada 2008 – 2013. Telefonul  era un upgrade major de la Philips 960 iar camera foto era printre cele mai bune din lume. Am putut să duc la alt nivel pasiunea mea pentru fotografie.

Anunțat în septembrie 2006 și lansat 6 luni mai târziu, Nokia N95 a fost un smartphone excepțional sau altfel spus mult înaintea timpului său …

GALERIE FOTO

DOTĂRI

Construcție
Vine cu un design tip dual slide unde avem acces la tastatură sau la funcțiile multimedia. Este construit dintr-un policabonat de bună calitate, specific Nokia acelor vremuri, fiind plăcut la atingere.
Dezavantaje
• singurul punct slab a fost capacul de la baterie. Avea niște pini foarte subțiri care se rupeau ușor și am fost astfel nevoit să-l  înlocuiesc de 2 ori

• am schimbat o singură dată și fața telefonului, care conform așteptărilor nu era din aluminiu

Ecranul are o dimensiune de 2.6 inch și este de tip TFT având 16 milioane de culori. Rezoluția este de 240 x 320 pixeli, ce se traduce printr-o densitate de 154 ppi.

Procesorul este un dual ARM 11 tactat la 332 MHz, fiind ajutat de un cip grafic 3D Graphics HW Accelerator

La capitolul memorie avem doar 64 MB memorie RAM și 160 MB memorie internă. Din fericire există opțiunea de a adăuga un card microsd de până la 8 GB. Conform unor utilizatori se pare că ar suporta chiar și carduri de 32 GB. Modelul Nokia N95 8GB stătea mult mai bine la acest capitol pentru că venea cu 128 MB RAM și 8 GB memorie internă, dar din păcate fără slot card.
Dezavantaje:
• doar 64 MB de RAM – unele pagini de internet nu se puteau încărca complet.

Alte dotări: difuzoare stareo; mufă jack; Wi-fi 802.11 b/g, UPnP; Bluetooth 2.0; A-GPS; Radio FM stareo; Infraroșu; TV out; baterie 950 mAh

CAMERA

La acea vreme avea cea mai avansată camera de pe un telefon mobil din lume. Cu o rezoluție de 5 MP, optică de la Carl Zeiss, autofocus și bliț LED, a stârnit multă agitație. Utilizatorul avea posibilitatea de a modifica: ISO, balanța de alb, claritatea, contrastul, compensarea expunerii și altele. Filmarea 480p la 30 fps era și ea impresionantă la acea vreme.

Galerie foto

CONCLUZII

Dotările erau impresionante și cuplate la sistemul de operare Symbian, totul se mișca fluent, mai puțin unele pagini de internet ce nu se încărcau complet datorită memoriei RAM mici.

• Fiabilitatea este demonstrată, pentru că după 11 ani telefonul încă funcționează. Fabricat în Finlanda, standardele erau ridicate iar calitatea garantată. Păcat că Nokia în ziua de astăzi nu mai înseamnă același lucru. Totuși să ne bucurăm că brandul încă există!

• Îmi amintesc că eram puțin dezamăgit de autonomie. Chiar dacă între timp bateria originală s-a umflat puțin și nu am mai riscat să o încarc, am reușit din fericire să folosesc bateria de la vechiul Nokia Lumia 520.  

• Din păcate din toată această poveste, Nokia rămâne doar cu istoria. O istorie frumoasă de altfel dar doar atât. Asta scoate la iveală un adevăr dureros care e general valabil și anume: dacă nu te adaptezi atunci vei dispărea!