Cartea ne arată cum să privim dincolo de lucrurile superficiale și ne ajută să înțelegem și să adoptăm un mod de putere sănătos și durabil. Cu ajutorul celor 20 de principii susținute de studii științifice pe parcursul a 20 ani, primim o perspectivă a tiparelor ascunse ale puterii și astfel o viziune detaliată a minții umane.

Paradoxul puterii

„Paradoxul puterii este următorul: căpătăm putere și facem o schimbare în lume prin binele din natura umană, dar ne pierdem puterea prin răul din natura umană. Câștigăm capacitatea de a face o schimbare în lume îmbunătățind viața celorlalți, dar experiența de a avea putere și privilegii în sine ne determină să ne comportăm, în momentele cele mai proaste, precum niște sociopați impulsivi scăpați de sub control.”

Începutul

Dacher Keltner provine dintr-o familie de intelectuali însă pe când avea doar 9 ani, mama sa a primit un post de profesoară la o universitate de stat din Sierra Nevada. Un oraș rural foarte sărac situat la marginea autostrăzii Kayo, unde au rămas vreme de 8 ani. Cu toate că această decizie se putea transforma într-un dezastru, Dacher Keltner a reușit să fie un extrem de bun vizionar și să remonteze mai târziu poveștile din jurul său care duceau la tragedii. 

Dincolo de aparențe

” A fi sărac produce un mod de reacție în fața circumstanțelor vieții care, deși cald și generos, este continuu vigilent la amenințări și într-o stare de stres cronic, fapt care dăunează sănătății mintale și fizice a celui în cauză.”

Despre neputință

Autorul vorbește despre experiența sa din locul sărac în care a locuit. A concluzionat că oamenii săraci se confruntă cu mai multe amenințări, multe din ele datorate persoanelor aflate în poziții de putere iar acestea îi fac să se simtă devalorizați.
Neputința este caracterizată de confruntarea cu un mediu în care este prezentă o amenințare continuă și reprezintă cel mai puternic factor de declanșare a stresului prin eliberarea de cortizol (hormon al stresului). Acest stres continuu duce la un întreg șir de efecte negative: suferință fizică și mintală care duce totodată și la scurtarea vieții. Keltner a observat la vecinii săi de pe autostrada Kayo numeroase moduri de manifestare: anxietate, tulburări de somn, nervozitate, nevoia de mai multă bere și nicotină. Stresul cronic determină nevoia de apărare și sunt afectate astfel modurile de relaționare cu lumea. Mai sunt afectate și anumite regiuni ale creierului, iar de aici un întreg șir de probleme se declanșează. Avem un întreg capitol la dispozitiție despre prețul neputinței. 

Puterea. Ce este ea?

Puterea reprezintă capacitatea de a influența starea altor persoane.
„Experiența puterii în lipsa concentrării atenției asupra celorlalți, conduce rapid la abuzul de putere. Se pierde contactul cu ceea ce simt și gândesc aceștia… ne distanțăm de cei care considerăm că sunt mai prejos decât noi, prin relatări pline de aroganță cu privire la propria noastră superioritate. ”

Puterea durabilă constă în a le schimba viața celorlalți și este menținută doar prin concentrarea atenției asupra lor. Prin practicarea empatiei putem să conștientizăm ceea ce simt ceilalți și să avem o înțelegere a lucrurilor care ne vor permite să gestionăm situațiile cu mai mult calm și flexibilitate.

Așa cum am spus, puterea se obține și se păstrează prin empatie. Problema este că atunci când trăim experiența puterii suntem orbiți și uităm să ne mai concentrăm atenția asupra celorlalți. Keltner explică în carte că odată cu diminuarea empatiei, același lucru se întamplă și cu capacitatea noastră de a avea sentimente morale ca: compasiunea, recunoștința și aspirația morală.

Cum putem obține puterea?

O sa închei prin menționarea celor 5 căi prin care putem obține puterea:

  1. Fiți conștienți de sentimentul vostru de putere
  2. Fiți modești
  3. Mențineti-vă atenția asupra celorlalți și fiți generoși
  4. Tratați-i pe ceilalți cu respect
  5. Schimbați contextul psihologic al neputinței

Despre autor

Dacher Keltner  este un renumit profesor doctor de psihologie de la Universitatea California din Berkeley. S-a născut în anul 1962 în Jalisco, Mexic. Expert în originile biologice ale emoției umane, acesta studiază modul în care compasiunea, venerația, iubirea și alte emoții influențează etica. A publicat peste 190 de articole științifice unde a primit numeroase premii, iar la cursurile sale online despre știința fericirii sunt înscriși peste 300 000 de participanți.

Concluzii

Autorul explică în detaliu cu mare răbdare având perspective bine definite și argumentate. Te face să înțelegi copacul de la rădăcină, cred că asta este expresia completă și impresia pe care mi-a lăsat-o această carte. A revoluționat perspectivele ce țin de fenomenul sărăciei și relației dintre omul simplu și putere. Argumentările și afirmațiile din această carte au la bază studii din ultimii 20 ani ceea ce inspiră profesionalism, credibilitate dar și empatie din partea distinsului profesor și a echipei sale.

Consider cartea Paradoxul puterii de Dacher Keltner o lectură obligatorie pentru toată lumea care își dorește să trăiască într-o lume mai bună. Schimbarea începe cu fiecare din noi! 

DISPONIBILITATE

libriselefant.ro | eMAG | carturești.ro

Faptul că alegi să cumperi prin intermediul linkurilor mele îmi aduce mie un mic comision care mă ajută să continui această activitate. Îți multumesc!