Vreau să mă întorc în trecut și să admir vechiul meu telefon pentru ce mi-a oferit. În același timp vreau să las trecutul la o parte, mai ales faptul că cei de la Microsoft au dezamăgit atât de mult când au abandonat platforma … Vrei să afli povestea mea?

GALERIE FOTO

TIMPUL S-A OPRIT!

Din păcate telefonul a alunecat în timp ce îl fotografiam si s-a îndoit puțin într-un colț. În urma impactului cu gresia de la aproape un metru, s-a desprins puțin capacul așa că am profitat și l-am scos. Chiar dacă am fost supărat un timp, acum sunt recunoscător că telefonul încă funcționează și mă bucur că totuși s-a întâmplat așa. Putea foarte simplu să se spargă ecranul sau să se defecteze, șocul fiind foarte mare pentru că este un telefon greu la 167 grame.
Se poate vedea și în galeria foto că bateria a fost fabricată undeva în iulie sau noiembrie 2014 iar eu am cumpărat telefonul abia în noiembrie 2015. O baterie dacă stă fără curent mai mult timp, își pierde din capacitate. Țin minte că la cumpărare telefonul nu avea deloc baterie, de obicei acesta nu este un semn bun.

DOTĂRI

Construcție
Nokia Lumia 930 este un telefon extrem de solid cu margine din aluminiu, sticlă Gorilla Glass 3 pe partea din față ușor curbată și un capac din plastic pe spate, la care recunosc se putea și mai bine.

Ecranul este un superb AMOLED de 5 Inch cu rezoluție Full HD. Impresionează la capitolele contrast și unghiuri de vizualizare iar sticla ușor curbată pe margini oferă eleganță. Precizia culorilor nu este însă un atu, fiind afectați în mod special persoanele care editează fotografii pe mobil și au nevoie de precizie.

Performanță
Vine cu un cip Snapdragon 800 (același ca pe Note 3) ce include un procesor Quad-core 2.2 GHz Krait 400, ajutat de o grafică Adreno 330.

La capitolul memorie avem 2 GB de RAM și 32 de GB stocare. Terminalul vine fără slot card.

Alte dotări: mufă jack cu tehnologie Dolby Digital Plus audio enhancement; Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, hotspot; GPS; NFC, încărcare wireless; Bluetooth 4.0; radio fm; microusb 2.0; senzori: accelerometru, giroscop, sensor proximitate, compass, senzor core; baterie Li-Ion 2420 mAh

CAMERA

Senzorul principal de 1/2.5 inch cu optică de la Carl Zeiss include 6 lentile ce beneficiază de o diafragmă maximă f/2.4 și oferă o rezoluție de 20 MP. Distanța focală este de 26 mm si vine la pachet și cu tehnologie PureView. Mai  mult decât atât avem parte și de stabilizare optică de imagine, bliț dual LED și filmare la rezoluție 4K 30 fps. Mi se pare impresionant ceea ce au reușit Nokia și Microsoft în anul 2014.
Avantaje: calitate foarte bună a imaginii și a filmării, opțiune salvare fotografii format raw+jpeg
Dezavantaje: cameră secundară de doar 1.2 MP ce suportă filmare 720p.

Galerie foto

Galerie video 

EXPERIENȚA PERSONALĂ

Înapoi în timp
Pe 30.09.2015 trebuia să aleg între Huawei p8 lite și Nokia Lumia 930. Am avut Lumia 520 înainte și cu toate că îmi doream să încerc și un Android am ales să rămân fidel Nokia. Nu eram eu un mare devorator de aplicații și eram mulțumit cu ce oferea Windows la acea vreme. Cel mai important aspect pentru mine era camera foto, dar erau un mare plus construcția premium și ecranul AMOLED Full HD. Era un telefon de top, știam că are componente de bună calitate.

Din păcate am fost extrem de ghinionist pentru că telefonul a fost defect din fabrică. Era stricată stabilizarea optică și tremura imaginea încontinuu. Cum nu mai era pe stoc în întreaga țară, pentru ca eu l-am luat pe penultimul (mai era unul verde dar între timp s-a vândut), am ales să-l trimit la garanție. Din fericire de atunci nu am mai avut probleme cu el.

Decizia
Nu regret niciun moment decizia pentru că în toți acești ani, am putut să experimentez la un nivel mai ridicat fotografia față de ce putea să-mi ofere Lumia 520 sau un eventual Huawei P8 lite. În afară de asta, datorită filmării la calitate înaltă am putut să înregistrez momentele importante mult mai clar decât o puteau face cele 2 telefoane menționate mai sus.  

Am început să simt lipsa aplicațiilor
Pentru că urma să mă mut în Londra și aveam neaparată nevoie de Google Maps dar și de alte aplicații, am luat decizia să achiziționez un Huawei P9 în noiembrie 2017. De atunci folosesc Lumia 930 ca telefon secundar unde țin o altă cartelă Sim. A fost prezent la datorie și încă este în momentul în care vreau să filmez sau să fotografiez.

Alte aprecieri
Chiar dacă nu este foarte rapid la încărcarea aplicațiilor, am apreciat la acest telefon fluența, în mod special în browser când dau scrool, pur și simplu nu sacadează. Chiar și astăzi încă și-a păstrat aceste calități cu toate că telefonul a fost lansat în iulie 2014.

Timpul ce a trecut
După 5 ani bateria și-a pierdut mult din capacitate. Chiar dacă am început să simt asta înainte de a-mi cumpăra P9. Sunt convins că viața bateriei depinde mult de perioada de timp de la fabricare până la cumpărare. Cu cât telefonul rămâne mai mult timp fără energie cu atât bateria se uzează mai tare.

CONCLUZII

• Platforma e moartă! Aplicația Facebook, Messenger și Instagram nu mai funcționează iar Microsoft a anunțat că în decembrie 2019 încetează și update-urile de securitate.

• Întotdeauna am apreciat originalitatea la orice produs sau serviciu. Nokia Lumia 930 era un telefon care nu seamănă cu niciun alt produs. Sistemul de operare mobil de la Microsoft era ceva unic și chiar și astăzi se află în topul listei mele top design. Îmi place extrem de mult interfața!

• Dacă ar fi să fiu puțin critic, singurele dezavantaje la nivel hardware ar fi camera frontală de doar 1.2 MP și lipsa unui slot card. Un inconvenient era că telefonul se încălzea destul de tare în jocul meu preferat Asphalt 8 și suferea de reducerea performanței. Mă jucam însă ocazional și cam 30 minute pe sesiune, nu era asta o problemă așa mare.

• Sistemul de operare a fost cel care i-a semnat eșecul pentru că la nivel de hardware a impresionat. Se vede că este un telefon de calitate, eu afirm chiar că este cel mai bun telefon cu Windows Mobile construit vreodată. Chiar dacă succesorul său Lumia 950 sau chiar și 950 XL au fost terminale mai performante, au dezamăgit mult la construcție, fiind din plastic.

• Dacă ar fi avut aplicațiile de pe Android nu l-aș fi schimbat nici în ziua de astăzi. Singura condiție ar fi rămas să găsesc o baterie originală de schimb.