Putem spune că Huawei P30 Pro este cel mai bun telefon din lume sau că ar putea fi telefonul perfect? Nu poate exista ceva perfect într-o lume imperfectă. Cu toate acestea este un telefon foarte bun și cea mai specială caracteristică cum probabil ai bănuit este camera. Sunt însă câteva aspecte la care se mai putea lucra puțin. Pot oare compensa aspectele pozitive pe cele negative? Merită Huawei P30 Pro o șansă? Rămâi până la final, îți promit că vei afla răspunsul…

HUAWEI P30 PRO RECENZIE: DESIGN

• Huawei P30 Pro impresionează de la prima vedere. Este disponibil în culori moderne și atractive. Eu am avut la dispoziție culoarea Aurora Blue, care după parerea mea e cea mai spectaculoasă din toate. Diferențele de contrast a nuanțelor de culoare sunt schimbătoare în funcție de lumina exterioară…
• Ecranul curbat împreună cu sticla curbată de pe spate se întâlnesc cu rama metalică și are ca rezultat un design excepțional. Chiar dacă măsoară 8.4 mm în grosime, în realitate se simte ca fiind mult mai subțire. Rămâne însă destul de înalt la cei 158 mm, iar cei cu mâinile mici pot întâmpina probleme.
• La proba cântarului scoate 192 de grame, fiind mai greu ca rivalul Samsung Galaxy S10+ cu ale sale 175 grame, dar sub iPhone 11 Pro Max care cântărește 226 de grame. Calitatea construcției este impecabilă și în plus de asta avem protecție la apă și praf IP68 (până la 1.5 m timp de maxim 30 min.)

HUAWEI P30 PRO: ECRAN

• Ecranul OLED de 6.47 inch cu HDR 10+ și rezoluție Full HD+ (2340 x 1080 pixeli) este superb. Vizibilitatea în lumina soarelui este și ea foarte bună, specific ecranelor OLED. Curbura adaugă un detaliu rupt din viitor. Sigur, nu e o noutate, însă când vii de pe un dispozitiv cu ecran normal durează, puțin până te obișnuiești. Îl poți considera un aspect lipsit de importanță și sens, e posibil să-ți placă sau nu. Mie mi-a plăcut, chiar dacă la un raport de 19.5:9 e mai îngust, gesturile swipe stânga și dreapta sunt integrate excelent, iar curbura face ca experiența să fie naturală și plăcută.
• Ecranul acoperă aproape întreaga suprafață, având un notch elegant unde a fost integrată camera frontală de 32 MP. În partea de jos a ecranului, găsim și senzorul optic de amprente care asigură o performanță rapidă și sigură ținând cont de locație. Potrivit testelor este mai rapid și precis decât cel de pe Samsung Galaxy S10.

HUAWEI P30 PRO RECENZIE: PERFORMANȚĂ

• Telefonul vine în mai multe configurații: 6/8 GB de RAM cu 128 GB memorie sau 8 GB de RAM cu 256/512 GB memorie. Eu am avut la dispoziție modelul cu 8 GB de RAM și 128 GB memorie. Vestea bună este că avem și suport pentru card, însă din păcate formatul NM (nanoSD) rămâne destul de scump.

• Cipul Kirin 980 asigură o performanță foarte bună. Nu este cel mai performant telefon la cele 302330 puncte, potrivit atutu.com. Este sub Samsung Galaxy S10+ cu ale sale 329119 puncte. Dincolo de cifre, cel mai important aspect este faptul că experiența este fluentă.

• Chiar dacă uneori pare că ”experiența utilizatorului nu este prima prioritate” așa cum a menționat renumitul youtuber Marques Brownlee, se pare că cei de la Huawei au făcut pași importanți în ultimul timp.

HUAWEI P30 PRO: SUNET

• Din păcate nu mai avem sunet stareo pentru că difuzorul frontal este acum utilizat strict pentru apeluri. Utilizează o nouă tehnologie ce produce sunet prin vibrația ecranului, astfel s-a câștigat spațiu pentru un ecran mai mare și a fost posibilă această abordare de design. Doresc să menționez că în timpul utilizării, nu putem sesiza vibrații fizice ale ecranului, iar calitatea sunetului este bună. Se aude puțin mai încet dar nu consider asta o problemă.
Performanța difuzorului principal este bună și ea. Nu impresionează prin detalii, însă sunetul este tare și clar. Se simte totuși lipsa unei experiențe stareo pe care vechiul Mate 10 Pro o oferea. La acest capitol Samsung Galaxy S10+ câștigă.
• Din păcate nu avem mufă jack și nu primim nici adaptor în cutie. Telefonul vine însă cu niște căști cu intrare USB Type-C.

HUAWEI P30 PRO: AUTONOMIE

• Autonomia este excelentă datorită celor 4200 mAh și a optimizării inteligente. Mai mult decât atât, încărcarea a 70% din baterie are loc în doar 30 de minute cu ajutorul încărcătorului de 40 W furnizat în cutie.
• Telefonul suportă și încărcare wireless rapidă la 18 W, dar și reverse charging (încarcă alte dispozitive).
• Cum am spus, autonomia este excelentă! Chiar dacă nu am avut suficient timp să testez acest aspect, te poți convinge în videoclipul de mai jos. Eu deja am facut-o!

HUAWEI P30 PRO: ALTE DETALII

• Telefonul vine cu conector USB 3.1 Gen.1 Type-C și suportă cu ajutorul unui adaptor special conectarea la HDMI sau DisplayPort. Acest lucru permite transformare telefonului într-un desktop.
• La nivel de tehnologii fără fir avem: Bluetooth 5.0; GPS Dual cu suport pentru sateliții: BeiDou, Galileo, GLONASS, GNSS; Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 / 5 GHz); NFC. Mai întâlnim următoarele: senzor inflaroșu (permite transformarea dispozitivul în telecomandă pentru TV), senzor de proximitate, senzor de lumină ambientală, senzor temperatură culoare, accelerometru, giroscop, compas, barometru.
• Primim și funcția always-on display dar mi-ar fi plăcut și un led pentru notificări

HUAWEI P30 PRO RECENZIE: CAMERE

Sistemul de camere
• Huawei P30 Pro oferă o experiență foto sofisticată. Un Quad camera realizat în colaborare cu faimosul brand Leica. Huawei a surprins lumea cu sistemul de tip periscop cuplat la senzorul de 8 MP cu o diafragmă f/3.4, ce reușeste să obțină un zoom optic de 5x (125 mm). Datorită procesării software avansate, reușește să obțină un zoom hibrid de până la 10x prin combinarea informațiilor de pe cele două camere, cu tehnologie ce ține de inteligența artificială. Reușește să atingă o valoare de 50x, însă există pierderi mari de calitate.

• Camera principală utilizează un senzor cu o dimensiune de 1/1.7 inch cu o rezoluție de 40 MP. Senzorul este de tip RYYB (roșu galben galben albastru). Practic un pixel are 4 culori în loc de 3, ceea ce potrivit Huawei oferă cu 40% mai multă lumină față de clasicul RGB (roșu verde albastru). Cuplat la o diafragmă de f/1.6 reușește să impresioneze. Cantitatea de informații este impresionantă, o fotografie în format RAW poate atinge peste 70 Mb.

• Camera ultra wide oferă o distanță focală de 16 mm, ceea ce asigură un spațiu larg de cuprindere. Rezoluția este de 20 MP, iar diafragma are o valoare de f/2.2. Este singura cameră din cele 3 care nu vine cu stabilizare optică de imagine, dar rezultatele sunt foarte bune chiar și așa.

Tehnologia din spate
• În cadrul camerei telefoto (cu periscop), lumina este reflectată spre lentile cu ajutorul unei oglinzi. Așa putem explica dimensiunea compactă a acestui camera zoom.

• Camera principală este utilizată pentru un zoom de până la 2x. Apoi până la valoarea de 5x, printr-un algoritm software avansat sunt utilizate informații de la ambele camere: principală și telephoto. După valoarea de 5x este utilizată doar camera telephoto.

• Senzorul ToF 3D utilizează lumină cu inflaroșu pentru a măsura distanța până la obiecte și asta asigură expunere și definiții de nivel înalt. Avem ca rezultat un bokeh impresionant pentru un smartphone. Camera poate fi utilizată și ca instrument de măsură bazat pe realitate augmentată, ceea ce ne permite să măsurăm cu ușurință obiectele din jur.

HUAWEI P30 PRO RECENZIE: TEST FOTO

• Acum să vedem cum se comportă cele 3 camere în testul zoom.

Fotografiile din albumul Londra au fost realizate de către sora mea. O puteți găsi pe Instagram @acirelavt.

• Calitatea imaginii scade vizibil odată ce atingem valori mari, ceea ce este perfect normal. Cea mai bună performanță o avem la valoarea de 5x, când imaginea este afișată în totalitate de camera cu periscop. Valoarea este incredibilă pentru un telefon mobil.
Stabilizarea optică ajutată de inteligența artificială face întreaga experiența foarte plăcută. 

• Modul noapte m-a impresionat și conform recenziilor de pe youtube este lider detașat față de concurenți. Am reușit să obțin această fotografie ținând telefonul în mână fără trepied la o expunere incredibilă de 8 secunde și o valoare ISO de 6400.

• Scena de mai jos a fost cu adevărat un test dificil pentru Huawei P30 Pro…  Prima fotografie realizată în modul Pro are culorile mult prea saturate pentru gustul meu. Activarea modului AI, duce însă la un rezultat foarte bun. În fotografia numărul 3, formatul RAW aduce însă culori naturale și a fost nevoie doar de o mică corecție din partea mea. În ultima fotografie am vrut să vă arât nivelul de detalii pe care îl poate avea camera de 40 MP. Dimensiunea este uriașă la cei 76.1 MB.

• Din păcate nu am reușit să cuprind totul în această recenzie cum ar fi: camera selfie și funcția de filmare. Pe partea de video din ce am văzut, nu poate rivaliza încă cu iPhone. Huawei mai are de lucrat la culori și dinamic range. Un minus destul de important față de concurență rămâne lipsa filmării 4K la 60 fps. Nu știu cât de important e acest aspect pentru tine…
Cred că videoclipul de mai jos o să facă alegerea ta mai ușoară. 

Concluzii
• Nu pot spune că Huawei P30 Pro este mai bun ca un DSLR, cum nu pot spune că Huawei P30 Pro este mai bun ca o camera compactă avansată (prin asta înțeleg cele cu senzor de cel puțin 1 inch). Nu oferă același nivel de performanță optică și creativitate, însă la ora actuală sistemul de camere de pe Huawei P30 Pro oferă cea mai completă experiență pe care o poate oferi un smartphone.

HUAWEI P30 PRO: PREMII

Telefonul a primit premiul pentru cea mai bună cameră de pe un smartphone în anul 2019, oferit de către TIPA World Award și premiul de cel mai bun smartphone al ediției 2019-2020, acordat de Eisa Award. European Hardware Award a oferit la rândul său același premiu.

HUAWEI P30 PRO RECENZIE: CONCLUZII FINALE

• Huawei P30 Pro are o cameră extraordinară. Spulberă concurența cu zoom-ul optic de 5x, cel hibrid de 10x și modul noapte avansat. Este cea mai versatilă opțiune (16-125 mm). Nu are rival! Chiar dacă camera foto îl diferențiază cel mai mult față de concurență, reușește să surprindă prin inovație și experiența premium pe care o oferă. Să nu uităm și de autonomia excelentă…
• Sunt și mici detalii care îl trag în jos, dar pentru mine plusurile compensează și rămâne telefonul care poate înlocui cel mai bine o cameră foto și în același timp să fie un smartphone de top.
Mulțumiri: Acest dispozitiv mi-a fost oferit în teste de către sora mea.

HUAWEI P30 PRO: DISPONIBILITATE

*PC GARAGE – reducere suplimentară 1% dacă introduci codul JA1KCVPQ la finalizarea comenzii

Faptul că alegi să cumperi prin intermediul linkurilor mele îmi aduce mie un mic comision care mă ajută să continui această activitate. Îți multumesc!