Prin acest ghid vreau să te ajut să iei cea mai bună decizie. După ore întregi în care am analizat cu atenție sute de produse, mi-am dat seama că nu este destul. Astfel a luat naștere o analiză detaliată pentru fiecare mașină de spălat în parte. Aceasta include: costul anual la utilități, programele de spălare cu durata și consumul acestora, manualul furnizat de producător.

Dacă deja deții informațiile necesare atunci poți accesa selecția mea de mașini de spălat

CUM AM ALES ACESTE MAȘINI DE SPĂLAT?

Selecția mașinilor de spălat a avut loc în funcție de experiența utilizatorilor, beneficiile produsului în raport cu prețul, dar am ținut cont și de reputația brandului. Cel mai puternic indicator de departe consider că este experiența utilizatorilor cu produsul. E ceva ce nu poți să contești.

REGULI ȘI SFATURI

Fiabilitatea mașinii de spalat nu depinde doar de producător. Apa dură poate pune pe butuci aproape orice masină de spălat. Se depune pe cuvă, rulmenți etc. Calcarul se poate desprinde de pe cuvă și atunci începe un proces distrugător mai rapid, pompa de apă fiind sensibilă și având un risc ridicat de cedare. Pe lânga asta nici performanța de spălare nu va fi satisfăcătoare, rufele vor fi mai aspre și vor prinde miros. De aceea, dacă nu putem schimba sursa de apă, să folosim filtre magnetice anti-calcar dar și aditivi speciali (Calgon). Foarte important este să folosim de la început!

GREȘELI COMUNE

Revenind la studiul meu, am întâlnit clienți fericiți, dezamăgiți dar și care din păcate nu au citit instrucțiunile de utilizare și de multe ori uitau să mai scoată acele șuruburi de transport. Știu, timpul trece fulgerător pe lângă noi dar trebuie să ne facem timp și pentru a citi manualul. Acel timp pe care îl credem pierdut îl vom câstiga și vom avea și o experiență pozitivă.
O altă greșeală este depășirea cantității de rufe pentru fiecare program în parte. Pe lângă faptul că putem defecta mașina, aceasta nici nu va spăla bine hainele. Din fericire însă, multe din mașinile de spălat actuale au capacitatea de a cântări rufele și chiar să adapteze programul în funcție de greutate.

ALEGEREA MAȘINII DE SPĂLAT

TIPUL MAȘINII DE SPĂLAT

Mașinile de spălat pot fi cu încărcare frontală sau verticală. Cele cu încărcare verticală, la o lățime de 40 cm sunt foarte înguste și este alegerea ideală dacă dispunem de un spațiu îngust. În afară de acest aspect, consider că nu există un alt motiv pentru a nu alege o masină cu încărcare frontală. Avem o ofertă mult mai variată de produse iar mașinile cu încărcare frontală sunt mult mai avansate tehnologic, având mai multe funcții și programe.
Trebuie avut în vedere că mașinile cu încărcare frontală pot fi normale sau slim. La cele slim, tamburul mașinii a devenit mai îngust și a avut loc o creștere în circumferință. Totul din nevoia de a oferi o mașină de spălat cu o adâncime mai mică.

CAPACITATE MAȘINĂ DE SPĂLAT

Trebuie avut în vedere că mașina poate spăla la capacitate maximă de cele mai multe ori doar la programele bumbac.
Recomandările generale sunt: 5-6 kg pentru 1-2 persoane; 7 Kg pt. 3 pers., 8 Kg pt. 4-5 pers., 9 Kg pt. 6-7 persoane etc.
Personal este greu să dau o recomandare legată de capacitate pentru că depinde cât de des spălați și dacă obișnuiți să spălați articole voluminoase ca: cuverturi, pilote etc. Chiar dacă în casă locuiesc doar două persoane, în acest caz o mașină cu capacitate de 5-6 Kg nu este suficientă și trebuie să vă reorientați către una de cel puțin 7 Kg. În orice caz, trebuie verificat în lista de programe pentru a vedea exact greutatea maximă suportată. Nu este un secret faptul că aceeași cantitate de rufe se va spăla și usca mai bine într-o mașină cu o capacitate mai mare. Sigur, asta vine si cu dezavantaje, pentru că prețul mașinii crește odată cu capacitatea, dar cresc și costurile anuale cu utilitățile de cele mai multe ori.

CONSUM MAȘINĂ DE SPĂLAT

Recomand mașinile cu eficiență A+++, însă trebuie ținut cont de faptul că acea clasă energetică a fost obținută pentru programele standard de bumbac. Este de preferat să verificăm consumul de apă, de energie electrică și la alte programe de spălare pentru a ne face o idee despre consumul real. 
În urma  scăderii consumului a crescut și durata programelor de spălare, însă se pare că a fost cel mai bun compromis pentru eficiență.

NIVEL DE ZGOMOT MAȘINĂ DE SPĂLAT

Un aspect important în alegerea mașinii de spălat este și nivelul de zgomot. Cu toții știm cât de deranjant poate fi pentru noi sau pentru vecini, mai ales dacă locuim la bloc. Este de preferat cât mai puțini dB. Din păcate însă, scăderea acestui număr duce la creșterea prețului.

VITEZĂ DE CENTRIFUGARE MAȘINĂ DE SPĂLAT

Cu cât aceasta este mai mare cu atât hainele vor ieși mai uscate. Recomand alegerea unei mașini cu viteză cât mai mare. Cu toate acestea, anumite programe ale mașinii vor avea o limitare de viteză pentru că anumite țesături sunt mai sensibile. 

BENEFICII

Mașinile de spălat au devenit din ce în ce mai performante dar și mai utile. Acestea își ajustează în funcție de greutate, grad de murdărie și țesătură, cantitatea de apă, detergent, dar și timpul de spălare. Unele modele permit chiar conectarea cu smartphone-ul prin intermediul unei aplicații și astfel se poate controla mașina de la distanță și chiar diagnostifica în cazul în care apar probleme de funcționare. De asemenea se mai pot descărca noi programe de spălare (valabil pentru mașinile LG). Lista poate continua, dar te las pe tine să descoperi ce-ți poate oferi bugetul stabilit.

PROGRAME

La fiecare mașină de spălat prezentată de mine, dacă producătorul a furnizat informațiile, vei găsi lista cu programele pe care le oferă mașina, cantitatea de rufe suportată pentru fiecare program în parte, durata dar și consumul.
Programele care mi-au atras atenția sunt cele anti-șifonare, anti-alergic și anti-pete. 

RECOMANDĂRI

• Motor cu inverter (fără perii) – oferă fiabilitate crescută, consum și zgomot mai mic
• Consum scăzut de apă și energie electrică
• Zgomot redus
• Viteză centrifugare 1200+ rpm
• Protecție anti-inundație
• Studierea prezentărilor în detaliu pentru a vedea dacă lista de funcții și programe corespunde nevoilor proprii
• Te invit să consulți lista mea cu mașini de spălat de mai jos