Prin acest ghid pe care îl poți parcurge foarte rapid, vreau să-ți construiești o imagine despre produsul dorit de tine. Încurajez oamenii să fie informați pentru a nu ajunge în situația ca alții să ia decizii în locul lor ca apoi să regrete.
Selecția de produse a avut loc în funcție de experiența utilizatorilor cu produsul, raportul dotări – preț dar și reputația brandului. Prezentările de produs cuprind: specificațiile acestuia, accesul la manual, costurile anuale de consum, disponibilitatea în magazine și istoricul de preț.
La sfârșitul acestui ghid te așteaptă un scurt istoric a frigiderelor dar și o galerie foto impresionantă.

Poți accesa întrega selecție de produse apăsând click pe imaginea de mai jos. ⇓  ⇓

CE SĂ ALEG?

Frigiderul
Cele mai multe frigidere sunt formate din două compartimente: frigider și congelator. Acesta din urmă este destul de mic și poziționat de cele mai multe ori în partea de sus. Frigiderul cu o ușă este destinat persoanelor singure, studenților sau persoanelor care nu au multe alimente de depozitat. Cel cu doua uși este mai mare și mult mai eficient, datorită accesului prin ușă separată la congelator. Acest tip vine cu funcții avansate care se găsesc și pe combinele frigorifice (no frost, funcție antibacteriană etc.) menite să îmbunătățească calitatea vieții.

Combina frigorifică
Aceasta este cea mai populară alegere. La fel ca frigiderul, este formată din 2 compartimente: frigider și congelator. Diferența față de frigider este că avem o capacitate mai mare a congelatorului (de până la 40% din volumul frigiderului) iar acesta este de obicei situat în partea de jos.

Frigiderul Side by Side
Acest aparat frigorific încă de la apariția sa pe la sfârșitul anilor ’40 a fost o prezență elegantă, un aparat de lux. De-a lungul timpului s-a lustruit acest „diamant” și am ajuns astăzi să-l considerăm o operă de artă în bucătăria noastră. Avem o dispunere în oglindă, în partea stângă avem congelatorul, iar în dreapta frigiderul. Compartimentarea este excepțională și permite o organizare foarte eficientă a spațiului interior. Volumul variază între 500-660 litri, fiind recomandat celor care au nevoie de un spațiu generos de stocare. Un volum de 500 litri fiind suficient chiar și pentru 4 adulți.
Cum nimic nu este perfect, acest tip de aparat prezintă și câteva dezavantaje. Cel mai mare din ele este reprezentată de lucrurile voluminoase (oalele foarte mari) care datorită construcției aparatului pot fi imposibil de stocat. Alte dezavantaje sunt legate de spațiul mare necesar pentru  amplasare, dar și faptul că avem un consum energetic mai ridicat datorită volumului mare. Cu toate acestea, sunt convins că aceste dezavantaje sunt asimilate de beneficii.

Lada frigorifică
Lada frigorifică este un aparat destinat congelării alimentelor. Stocarea acestora nu se poate realiza organizat, deoarece nu există compartimente. Mai degrabă este destinată stocării unor alimente cu un volum mare sau a unei cantități mari de alimente de o varietate redusă.

CAPACITATE

Nu există o regulă generală aici, ci depinde de mai mulți factori, ca de exemplu: obieceiurile alimentare ale fiecăruia și aici includ cantitatea de mâncare consumată, provizii, dar și cât de des serviți masa în altă parte. Consider că în funcție de volumul vechiului frigider, dar și de dimensiunile exterioare, se poate forma o imagine foarte clară a spațiului dorit.

MODALITATE DE RĂCIRE 

În funcție de modalitatea de răcire a alimentelor, aparatele frigorifice se împart în:
1. Statice sau ventilat statice
2. No Frost sau No Frost Parțial (fără gheață, fără gheață parțial)

1. Statice și ventilat statice
Acest tip de răcire este cel mai întâlnit și include un circuit pentru frigider și unul separat pentru congelator, conectate la unul sau mai multe motoare. Răcirea are loc datorită unui gaz ce circulă prin aceste circuite.

Frigiderul ventilat static are în plus un ventilator în compartimentul frigiderului pentru o distribuire mai uniformă a aerului rece. Prin aceasta se asigură o mai bună păstrare a mâncării.
Dezghețarea are loc automat pentru compartimentul frigiderului și manual pentru congelator.

Avantaje: tehnologie ieftină
Dezavantaje: congelatorul necesită decongelare la 6-12 luni; curățare incompletă datorită gheții; consumul crește odată cu gheața depusă

2. No Frost sau No Frost Parțial
Acest tip de răcire este de ultimă generație și se bucură de o multitudine de avantaje. Tehnologia are la bază un mecanism format din 3 elemente: temporizator, bobina care încălzește și un senzor de temperatură. La un interval de timp (6 sau mai multe ore), temporizatorul pornește bobina care încălzește. Aceasta este înfășurată pe bobina ce răcește (vaporizatorul) și astfel depunerile de gheață se topesc într-un compartiment dedicat. Cand temperatura atinge 0°C, senzorul oprește încălzirea bobinei, restabilind fluxul normal de răcire.

Tipuri
No Frost – beneficiază de această tehnologie în ambele compartimente (frigider și congelator)

No Frost Parțial – beneficiază de această tehnologie doar în compartimentul frigiderului
NeoFrost – tehnologie patentată de Beko, care păstrează o umiditate de până la 90% în compartimentul frigiderului și ajută astfel la păstrarea prospețimii alimentelor
Low Frost – tehnologie ce încetinește mult formarea depunerilor de gheață pe vaporizator

Avantaje
• răcirea are loc la o viteză mult mai mare și este uniformă datorită jeturilor de aer rece
• elimină formarea gheții pe pereții frigiderului și a congelatorului
• consum constant de energie electrică spre deosebire de cele statice care la depunerea gheții
• consum mai mare

Dezavantaje
– poate usca alimentele în cazul în care acestea nu sunt acoperite cu folie sau sunt introduse în compartimentul greșit
– sunt mai scumpe
– pot fi mai gălăgioase

CONSUM DE ENERGIE

Pentru a fi mai simplu, în UE consumul de energie a fost încadrat în clase energetice pe o scară de la A la G. Unde A+++ este cel mai eficient iar G cel mai puțin eficient. E simplu, pentru a beneficia de o factură mai mică la electricitate alege produse din categoria A, cu cât mai mulți de „+”. 

NIVEL DE ZGOMOT

Un aspect foarte important în alegerea aparatului este nivelul de zgomot produs de acesta. Ca idee, produsele mai scumpe tind să aibe valori sub pragul de 40 db iar cele mai ieftine peste această valoare. Pentru a vă face o idee, vorbitul  în șoaptă are undeva la 30 db iar o conversație normală 60-70 db.

TIP COMPRESOR

Un compresor cu tehnologie clasică este alimentat cu curent alternativ și funcționează la o turație constantă. Pornirile și opririle sunt un mare consumator de energie dar și o solicitare ce crește uzura. În cazul tehnologiei cu inverter, lucrurile stau complet diferit pentru că motorul nu se mai oprește deloc. În momentul în care nu are nevoie să răcească, își reduce extrem de mult turația iar când este nevoie de răcire își mărește turația. Avantajele sunt multiple, de la fluctuații mult mai mici ale temperaturii din interior care care vor ține alimentele proaspete mai mult timp, până la un consum mai mic de energie, fiabilitate mai mare a compresorului și un zgomot mai redus.   

DOTĂRI RECOMANDATE

 • Tehnologie No-Frost atât la frigider cât și la congelator
 • Consum redus de energie, de preferat cât mai mulți de „+”
 • Funcție de ionizare (ajută la neutralizarea bacteriilor și a microorganismelor vinovate de mirosul neplăcut din frigider) 
 • Funcție de congelare rapidă
 • Prezența uniformă a orificiilor de ventilație 
 • Prezența spațiilor speciale pentru menținerea anumitor alimente în condiții speciale de umiditate și temperatură (se asigură păstrarea aspectului și a nutrienților un timp mai îndelungat)
 • Iluminare LED

ISTORIE

 • Primul sistem frigorific artificial a fost creat de William Cullen în anul 1748 la Universitatea Glasgow, Scoția
 • Inginerul german Carl von Linden a brevetat în anul 1876 procesul de lichefiere a gazului ( baza tehnologiei moderne de refrigerare).
 • În anul 1913 a apărut primul frigider casnic comercial numit Domelre, care costa imensa sumă de 900$
 • În anul 1944, 85% de americani dețineau un frigider
 • Primele frigidere din România s-au construit în anul 1956 la Uzina de Mașini Electrice București, denumită pe atunci Klement Gottwald. Acestea nu aveau termostat.
 • La începutul anilor ’70 începe fabricarea primelor frigidere românești la fabrica Arctic din Găești

Puteți vedea o galerie foto excepțională cu evoluția frigiderelor pe www.bigchill.com 

>>> SELECȚIE APARATE FRIGORIFICE <<<

 

Surse: www.candy.ro; www.wikipedia.org