După cum spunea Karl Taylor, cele mai importante lucruri în fotografie sunt lumina și emoția. Eu adaug că fără lumină nu putem avea fotografie iar fără emoție aceasta nu are sens. Arta trezește nostalgie, trezește emoție și creativitate … Ce sens ar avea viața fără ea?
Ce face această artă deosebită este că putem opri timpul cu ajutorul ei! Nu este asta extraordinar? Să-ți folosești creativitatea pentru a transmite o emoție. Să transmiți cuiva o stare fără cuvinte, fără să te privească pe tine, ci doar la momentul când tu ai avut puterea să oprești timpul. Să surprinzi o scena, acum parte din trecut dar cu un impact viu pentru totdeauna!
Ca oameni suntem diferiți. Nu toată lumea vede fotografia sau videografia la rang de artă. Până la urmă diversitatea rămâne o frumusețe la oameni. Unii iubesc literele, alții muzica sau pictura … Nu există noțiunea de cel mai bun tip de artă pentru că rezultatul final este emoția!

TOP APARATE FOTO

Aparatele foto au fost selectate în funcție de experiența clienților, a recenziilor realizate de experți și prin studierea individuală a galeriilor foto. În cadrul fiecărei prezentări am realizat o scurtă descriere a produsului unde am inclus avantaje și dezavantaje. Mai mult decât atât pe lângă detaliile tehnice am inclus galerie foto și testarea funcției filmare, scor de performanță. Pentru a lua cea mai bună decizie ai la dispoziție și un istoric de preț.
Poți avea acces la întrega selecție de produse apăsând pe imaginea de mai jos! 

CLASIFICARE

Camerele foto se împart în mai multe categorii:

1. Compacte/bridge
Acest tip de aparate sunt cea mai populară alegere datorită formei compacte care încape cu ușurință în buzunar dar și a prețului. La cele standard, performanța este decentă iar aparatele bridge sunt o opțiune foarte ieftină dacă vă doriți o capacitate zoom mare. Compactele sau aparatele bridge cu senzor de 1 inch oferă o performanță superioară și așa cum era de așteptat la un preț mai mare, dar mai mic însă decât un mirrorless.
Dimensiuni senzor:  5.76 x 4.29 mm (1/2.5) | 13.2 x 8.8 mm (1 inch)

2.DSLR
Dacă acum câțiva ani acest tip de aparat era destinat doar profesioniștilor, acum avem modele chiar și pentru persoanele care pun prima dată mâna pe un aparat. Performanța unui senzor mare este inegalabilă. Suprinde prin calitatea imaginii, autofocus rapid, vizor optic și nu în ultimul rând autonomie mare. Să nu uităm și de faptul că oricând putem cumpăra un nou obiectiv și putem obține astfel o calitate mai bună a imaginii. Este plăcut să știi că deții ceva ce poate fi îmbunătățit.
Dimensiune senzor: 22.2 x 14.8 mm (APS – C) | 36 x 24 mm (Full Frame)

3.Mirrorless
Acest tip de aparate conțin același senzor ca pe aparatele DSLR, doar că nu mai au acel mecanism cu oglindă și asta le permite să fie foarte compacte. În ultimii ani, acestea au câștigat din ce în ce mai mult teren față de aparatele DSLR. Progresele la ultimele modele sunt uimitoare și chiar au determinat mulți fotografi profesioniști să aleagă „noua” tehnologie. Impresionează printr-un autofocus extrem de rapid, vizor electronic de înaltă rezoluție, stabilizare „in body” , calitate excelentă a imaginii, formă compactă și lista nu se oprește aici. Un dezavantaj destul de mare rămâne autonomia, care este departe de DSLR-uri însă există o soluție, aceea de a achiziționa 2-3 baterii de rezervă.
Dimensiuni senzor: 17.3 x 13 mm (4/3 MFT) | 23.5 x 15.6 mm (APS –C) | 36 x 24 mm (Full Frame)

CE SĂ ALEG?

Aparatele mai sunt sunt clasificate după nivelul de pregătire al persoanei în: aparate pentru începători, entuziaști și profesioniști. Eu voi insista doar pe primele două si consider că alegerea unui aparat foto ține foarte mult de motivul din spatele acestei decizii. De ce îți dorești un aparat? Vrei asta pentru că ești pasionat de fotografie sau pur si simplu vrei o cameră care să facă poze foarte bune pentru a păstra amintiri de calitate?

⇒ Dacă ești pasionat de fotografie
În cazul în care vezi totul ca o pasiune și-ți dorești să înveți și să-ți îmbunătățești tehnica, recomand un aparat foto din categoria DSLR sau mirrorless.
Întrebarea este posibil, care din ele: DSLR sau Mirrorless?

Avantaje  și dezavantaje
Pe scurt, aparatele DSLR au avantajul vizorului optic, autofocus îmbunătățit și autonomie de mare capacitate. De celalaltă parte, aparatele mirrorless au avantajul senzorului de pe DSLR într-un corp mult mai usor și compact. Ca dezavantaje avem autonomia, care este destul de modestă și o colecție restrânsă și scumpă de obiective. Există însă posibilitatea montării unui convertor si practic putem folosi obiectivele destinate aparatelor DSRL. Problema e că la sfârșit ne alegem cu un aparat mare și practic nu facem nici-o afacere.

Previziuni
Până la urmă cel mai bun aparat este cel pe care poți să-l ai mereu cu tine, de aceea prevăd un viitor strălucit aparatelor din categoria mirrorless. Atunci când problema autonomiei se va rezolva, când vor deveni mai populare și vom avea la dispoziție o gamă mai largă de obiective, atunci decizia de achiziționare va fi una foarte clară. DSLR-ul nu o să dispară, dar va râmâne un clasic mai mult pentru fanii vizorului optic, pentru cei care doresc un body mare și confortabil, pentru inspirație, dar cred că și pentru autonomia care nu poate fi atinsă.

⇒ Dacă nu ești pasionat de fotografie
În cazul în care dorești să folosești camera strict pentru poze de familie, vacanțe etc. și îți dorește o calitate a imaginii peste camera de la smartphone, recomandarea mea ar fi să achiziționezi minim o compactă cu senzor de 1 inch. Chiar dacă nu există acea pasiune pentru fotografie, asteptările pot fi mari pe bună dreptate. Camerele au moduri pentru începători și totul constă doar în apăsarea unui buton, camera face toată treaba pentru tine. În condiții normale fotografiile vor fi foarte bune, de aceea chiar și pentru această categorie de persoane, recomand orice tip de aparat foto din categoria începători.

CRITERII ALEGERE APARAT FOTO

Dimensiunea senzorului
Este recomandat ca criteriul de alegere să se facă după tipul și dimensiunea senzorului și nu după numărul de megapixeli. Este de preferat un senzor de tip CMOS de dimensiuni cât mai mari, de preferat cel puțin 1 inch pentru compacte.

Obiectivul
Dacă avem în plan alegerea unei camere compacte, atunci acest criteriu este extrem de important pentru că nu avem posibilitatea de a schimba obiectivul. Un număr cât mai mic al diafragmei, ca de exemplu f 1.8, semnifică faptul că mai multă lumină ajunge la senzor și vom obține fotografii de calitate. Pe langă asta, avantajul unei diafragme foarte deschise se mai traduce și printr-o ieșire în evidență a subiectului față de fundal dar și spectaculosul efect bokeh. La obiectivele ieftine vom observa că diafragma variază în funcție de distanța focală, lucru normal de altfel iar la cele scumpe și de calitate, diafragma rămâne aceeași indiferent de distanța focală.

Referitor la distanța focală cel mai simplu este să folosiți simulatorul de mai jos ca să vă dați seama de ceea ce aveți nevoie. Un mic sfat, dacă închideți un ochi și priviți cu celalalt, ceea ce vedeți este echivalentul a ceea ce vede camera cu un obiectiv de 50 mm.
⇒ SIMULATOR DISTANȚĂ FOCALĂ

Stabilizarea imaginii
Aceasta poate fi optică sau digitală iar ca dispunere poate fi „in body” sau în obiectiv. Prima din ele asigură performanțe superioare. Acceastă funcție își arată clasa atunci când filmăm, dar și în condiții de luminozitate scăzută.

În concluzie, funcția aceasta este cheia pentru imagini stabile și compensarea neclarităților.

Autofocusul
Autofocusul de tip hibrid este cel mai avansat și îmbină atât detecția contrastului cât și a fazei pentru o focalizare rapidă în aproape orice condiții. Performanța autofocusului  mai este stabilită și după numărul de puncte de focalizare. Cu cât sunt mai multe, cu atât crește precizia și scade timpul de realizare a focusului. Doresc să prcizez că punctele de focalizare tip cruce sunt mult mai precise decât cele standard.

Filmarea
În cazul în care vom folosi camera pentru a filma, este recomandat ca aceasta să o facă cel puțin la rezoluție Full HD. Trebuie să ținem cont și de bitrate, cu cât această valoare este mai mare cu atât nivelul de detalii este mai bun. Valorile des întâlnite sunt de 50 – 60 Mbps pentru rezoluția Full HD și 100 Mbps pentru 4K. Ca idee, aparate Pro pot ajunge chiar și până la valoarea incredibilă de 400 Mbps. Dacă dorim să surprindem acțiunile rapide este necesar să avem posibilitatea de a înregistra la 60 fps. Dacă o vom folosi pt vlogging, camera trebuie să fie dotată cu ecran rabatabil dar și port pentru microfon extern.

Cam atât am avut de spus. Acum te invit să descoperi aparatul potrivit pentru tine.

Pentru a avea acces la întreaga selecție de produse apăsați pe linkul de mai jos!

>>> SELECȚIE APARATE FOTO <<<

Faptul că alegi să cumperi prin intermediul linkurilor mele îmi aduce mie un mic comision care mă ajută să continui această activitate. Îți multumesc!