Iubitorii de carte au o nouă alternativă la formatul clasic de sute de ani al cărților pentru că a venit rândul acesteia să fie reinventă. Asta nu înseamnă neaparat ceva mai bun, ci doar diferit. Un e-book reader nu se poate compara cu experiența naturală de citire a unei cărti, nu putem atinge sau ține în mână acea carte, nu putem da paginile sau simți mirosul. Cu toate acestea, din perspectiva mea un e-book reader Kindle este o alternativă mai bună. Înainte de a trece la avantaje, vreau să clarific ceva foarte important. Ecranul de tip e-Ink are la bază o tehnologie de producere a cernelii electronice și reușeste să reproducă foarte fidel o carte printată. Aceasta se caracterizează printr-un contrast foarte bun, unghiuri de vizualizare largi și consum foarte redus de energie. Așa se explică și autonomia uriașă de 4 săptămâni pentru modelul meu fabricat de Amazon.
Putem citi cărți și pe tabletă, însă după un timp mai îndelungat ochii nostri vor obosi. Pe Kindle însă, eu asemăn gradul de oboseală oculară cu cel al citirii unei cărți printate.

AVANTAJE

• Protejarea planetei de fiecare dată când alegem varianta electronică a cărții
• Acces la mii de cărți într-un dispozitiv extrem de compact și ușor
• Opțiunea de a salva notițele este la îndemână, recitirea acestora este extrem de facilă
• World Wise – arată indicii despre cuvintele nefamiliare chiar deasupra cuvântului în cauză. Un mod extrem de facil pentru a învăța cuvinte noi în engleză
• Dicționare integrate: Oxford Dictionary of English, The New Oxford American precum și Oxford Hachette French – English
• Traducere în 17 limbi – necesită Wifi (nu suportă limba română)
• Integrare cu platforma Goodreads
• Acces Kindle Store (colecție întreagă de milioane de cărți și reviste)

• Timp rămas capitol/carte
• Preț mai mic al cărților 

EXPERIENȚA PERSONALĂ

Dețin un e-book reader Kindle generația 7 (2015), varianta de bază, pe care l-am cumpărat în noiembrie 2015. Funcționează ireproșabil chiar și după 4 ani iar recent am primit chiar și o actualizare de soft.

Funcții
Trebuie să menționez că întregul potențial al acestui dispozitiv se vede cu adevărat atunci când aleg să citesc cărți în limba engleză. Trebuie să țin apăsat pe orice cuvânt și am acces instant la dicționarul Oxford britanic. Funcția Word Wise după cum se poate vedea și în galeria foto, oferă o explicație a cuvintelor mai dificile chiar desupra acestuia. Aceste funcții sunt extraordinar de utile pentru că mărește gradul de întelegere al textului și reduce timpul de citire. La scurta apăsare pe un cuvant, pe lângă funcția de dicționar mai avem acces și la wikipedia dar și la traducerea în alte 17 limbi (limba română nu este suportată încă). Avem acces și la Kindle Store, unde putem alege din milioane de cărți direct de pe dispozitivul nostru. Pentru acestea avem însă nevoie de conxiune la internet.

Comoara
Am avut ocazia să folosesc Kindle Unlimited timp de 3 luni unde am avut acces gratuit la o colecție de peste un milion de cărți și reviste. O adevărată comoară! Vestea bună este că avem acces cu ajutorul aplicatiei „Kindle App” pe aproape orice dispozitiv (laptop, telefon, tabletă). Pentru mai multe informații apăsați click aici.

Ce îmi lipsește?
Cel mai mult îmi lipsește funcția de notițe atunci când citesc o carte printată. Nu-mi place să sublinez sau să fac semne pe o carte iar dacă stau să notez pe caiet pierd timp prețios și parcă trece farmecul cărții. Așa că citesc, iar citatele care m-au impresionat se pierd … Așa cum am spus la începutul acestui articol, cartea clasica are avantajele ei dar pur și simplu pentru mine avantajele unui Kindle surclaseză cartea clasică. Mai mult decât atât, la selectarea textului preferat am și opțiunea de a sublinia sau de a da share pe Goodreads.
În final, mă declar extrem de mulțumit de produs cu toate că uneori aș fi preferat ca ecranul să aibe iluminare.

Galerie foto

RECOMANDĂRI

Vestea bună este că utimul model, Kindle 2019 vine cu lumină de fundal spre deosebire de modelul prezentat de mine. Cu toate acestea, dacă diferența de preț față de modelul Paperwhite 2015 nu este o problemă, asta mă face să-l recomand pe acesta în mod special datorită rezoluției ecranului mai mari de 300 ppi față de 164 ppi.
Dacă vă doriți totuși opțiuni ca: rezistență la apă, autonomie de 6 saptamani , Bluetooth pentru cărți audio, memorie de 8 gb sau mai mult, atunci puteți alege ultimul model – Kindle Paperwhite 2018.

CONCLUZII

• Poate nu este necesar să renunțăm la ideea de a avea cărți fizice. Multă lume visează la o bibliotecă, are farmecul ei specific. O idee bună pentru început ar fi să testam un e-book reader de la Kindle și uneori când ni se face dor sau dacă cartea nu este disponibilă în format digital, să alegem formatul fizic. Poate fi un nou început!
• Întotdeauna a fost dificil să renunțăm la lucrurile și obiceiurile vechi, ele fac parte din noi. Vestea bună așa cum am sugerat și mai sus este că nu trebuie să renunțăm complet la ele. În final poate nu vom mai simți nevoia de ele. Pentru unii oameni atașamentul este puternic și asociază un e-book reader cu o experiență artificială. Oamenii sunt diferiți!
• Eu sunt de părere că formatul digital este viitorul. Cărțile printate vor deveni din ce în ce mai scumpe iar formatul electronic o să fie mult mai accesibil. Generațiile noi nu cred că au sau vor avea un atașament la fel de puternic față de cărțile printate … Tranziția masivă poate începe mai devreme decât ne așteptăm!

DISPONIBILITATE

KINDLE 2019 (ultimul model)
Negru | eMAGCel.ro | evoMAG | Pc Garage*
Alb | eMAG | Pc Garage*

KINDLE PAPERWHITE 2015
Negru | eMAG | evoMAGCel.roPc Garage* 
Alb | eMAG | evoMAGPc Garage*

KINDLE PAPERWHITE 2018 (ultimul model)
Negru | eMAG | AltexevoMAGCel.roPc Garage*

*PC GARAGE – reducere suplimentară 1% dacă introduci codul JA1KCVPQ la finalizarea comenzii

Faptul că alegi să cumperi prin intermediul linkurilor mele, îmi aduce mie un mic comision care mă ajută să continui această activitate. Îți multumesc!