Călătoria lui Yeonmi în acea parte întunecată a lumii a fost mult mai dramatică decât mi-am putut imagina. Ce poate face setea de putere atunci când lipsește empatia? Cât de mult poate risca omul pentru libertate?

„Drumul către libertate” de Yeonmi Park surprinde călătoria dintr-o dramă în alta, întâlnirea cu tragedia atunci când lucrurile par să intre pe un făgaș normal, dar și dificultățile întâlnite în libertate.

Autobiografia prezintă viața din Coreea de Nord și drumul lui Yonmi spre libertate. Dureros de sinceră cum au susținut cei de la Kirkus Reviews. 

În Coreea de Nord dacă unul din membrii familiei comite o faptă gravă contra regimului, toți membrii au de suferit. Fratele tatălui său a fost acuzat de tentativă de omor și de atunci au început problemele pentru familia ei. Odată cu pierderea statutului politic de către tatăl ei, lucrurile s-au complicat. Acesta a fost nevoit să recurgă la comerț cu metale prețioase, care era ilegal. În cele din urmă a fost prins și condamnat pentru 10 ani la închisoare într-un lagăr de muncă. De atunci situația familiei s-a complicat mult. A ieșit însă după aproape 3 ani datorită stării precare de sănătate și doar pentru că a reușit să mituiască pe gardian. Este descrisă realitatea acelui timp de pe străzile din Hyesan: oameni care mureau pe străzi de foame. A fost învățată să nu-și exprime niciodată părerile și i s-a spus că ”Iubitul Conducător” putea să-i citească gândurile și să o pedepsească pentru ele. Familia Kim era venerată ca un Dumnezeu. Această dictatură atât emoțională cât si fizică era întărită în fiecare aspect al vieții.
Cred că este cutremurător și regretabil că dorința unei copile e să aibe să mănânce pâine pe săturate. Mi-a rămas în minte asta. Cel mai traumatizant moment din Coreea de Nord, a fost pentru mine scena în care erau prezentate condițiile din spitalul unde fusese operată de apendicită.
La scurt timp după ce ieșise din închisoare tatăl ei, Yonmi Park în vârsta de doar 13 ani a luat decizia să plece în China alături de mama sa. Cu câteva zile în urmă plecase și sora ei. Au căzut însă pe mâinile traficanților de persoane și au intrat într-o lume la fel de brutală și periculoasă. În orice moment riscau să fie deportate înapoi în Coreea de Nord, unde ar fi sfârșit în chinuri groaznice. Pe un ger năpraznic, împreună cu mama sa și cu un alt grup s-au orientat după stele în deșertul Gobi. Totul se putea transforma oricând într-o tragedie… Tu cel care citești acum, te las pe tine să descoperi acest drum al libertății…

CONCLUZII

• Este o carte cu un final fericit, însă doar parțial. O să te las pe tine să descoperi de ce. Nu am fi citit-o dacă nu ar fi fost așa, nu? Autoarea nu vrea să ascundă finalul. După cum se poate observa din fotografii, pe baza informațiilor de pe cele 2 coperți ne putem forma rapid o viziune despre povestea din întreaga carte. Așa cum în viață nu începutul și sfârșitul sunt cele mai importante, ci călătoria, la fel și aici. Yonmi nu ascunde nici-o clipă asta și sunt convins că orice om are o lecție de învățat de pe urma acestei povești cumplite, plină de dificultăți incompatibile cu supraviețuirea uneori. Dar dorința de libertate, de sens și de reîntregire a familiei a învins de această dată.

• Asa cum spunea Jordan Peterson: „Când ai ceva de spus, tăcerea este o minciună.” Prin experiența ta poți face o schimbare în lume. Aceasta a fost și decizia lui Yeonmi Park. Totul a început din dorința de a o găsi pe sora ei, dar apoi și-a dat seama că atât ea cât și restul lumii are nevoie de această mărturisire.  

• Cartea prezintă partea întunecată a naturii umane și o istorisire dureroasă dar în același timp contrastată de rațiune, speranță și dragoste. Am mai putut reflecta despre iubirea paternă ce a avut ca efect sacrificiul într-un univers al suferinței și al speranței.
Din păcate sunt multe povești tragice datorită faptului că unii oameni sunt însetați de putere și de nevoia de a conduce fără a avea însă empatie. Sunt concentrați doar pe scopurile personale.

• Această mărturisire poate fi pentru unii dintre noi un moment de apreciere pentru trecut, dar și pentru prezent. La fel și pentru persoanele cu un trecut dificil, poate fi o adevărată lecție de viață.

DISPONIBLITATE

elefant.ro | libris.ro | cărturești.ro

Faptul că alegi să cumperi prin intermediul linkurilor mele îmi aduce mie un mic comision care mă ajută să continui această activitate. Îți multumesc!