PRODUCĂTORI ȘI GARANȚIE

Japonia deține fără discuție supramația celor mai bune branduri de aparate de aer condiționat din lume.

Japonia

Cei mai consacrați producători în domeniu sunt aceștia. Să-i cunoaștem …

DAIKIN
Compania a fost fondată în anul 1924 având sediul în Osaka, Japonia. La momentul actual este compania nr.1 în lume. Filiala din Europa numără 17 companii afiliate, 4 birouri de vânzări și o întreagă reţea de distribuitori independenţi și reprezentanţi de vânzări în peste 50 de ţări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA).
Compania se bucură de o rețea extinsă de instalare și service în România.
Aparatele de aer condiționat Daikin beneficiază de 3 ani garantie.

MITSUBISHI ELECTRIC
Mitsubishi Electric a fost fondată în anul 1921 în Japonia, orașul Tokyo. Corporația este în prezent lider mondial în sisteme de climatizare pentru uz rezidențial, comercial și industrial. Aparatele sunt recunoscute pentru eficiență, performanțe și fiabilitate ridicate, necesitând mentenanță minimă.
Aparatele de aer condiționat Mitsubishi Electric beneficiază de 3 ani garanție.

FUJITSU
Firma își are sediu în Tokyo, Japonia fiind înființată în anul 1935. Fujitsu este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de sisteme de climatizare având o experiență de peste 40 de ani și o rată de performanță de 99.99%. Oferă o gamă largă de aparate de aer condiționat atât rezidențiale cât și comerciale.
Fujitsu este foarte iubită în România pentru că a fost prima marcă japoneză de aer condiționat ce a intrat pe piață în anul 1994. Compania și-a construit de-a lungul timpului o rețea solidă de instalare și service.
Aparatele de aer condiționat Fujitsu beneficiază de 5 ani garanție.

TOSHIBA
Toshiba este o corporație japoneză cu sediul în capitala Tokyo, Japonia fiind fondată în anul 1939. Filozofia Toshiba este bazată pe un profund respect față de mediu și pe dorința de a îmbunătăți calitatea vieții clienților de pe tot globul. Compania oferă soluții avansate pentru spațiile rezidențiale și comerciale.
Deține facilități de fabricație de ultimă generație în Japonia și Thailanda, dar și centre de cercetare și dezvoltare.
Primul aparat de aer condiționat a fost lansat de companie în anul 1953. Din acest moment au urmat o serie de inovații care au revoluționat acest segment. Unele din cele mai importante sunt inventarea aparatului split în 1961 și a tehnologiei inverter în anul 1981.
Aparatele de aer condiționat Toshiba beneficiază de 3 ani garanție.

CARRIER
Willis Haviland Carrier a fost cel care a proiectat primul sistem de aer condiționat modern în 1902. Mai târziu, în anul 1915 a luat naștere compania care îi poartă numele. Chiar și după 100 de ani aceasta rămâne una din cele mai apreciate branduri la nivel internațional. Firma americană cu sediul în Florida este lider mondial în soluții de încălzire, climatizare și refrigerare.
Aparatele de aer condiționat Carrier beneficiază de 3 ani garanție.

LG
Corporația a fost înființată în Seoul, Coreea de Sud în anul 1958. În segmentul aparatelor de aer condiționat, LG oferă un portofoliu extrem de variat ce acoperă orice nevoie rezidențială respectiv comercială. Aparatele de aer condiționat combină cu succes stilul și tehnologia. Compania este recunoscută pentru inovația produselor sale. Deține cea mai avansată tehnologie Inverter din lume pentru compresoarele sale.
LG are o experiență îndelungată în acest domeniu pentru că primul aparat rezidențial a fost produs în anul 1968.
Aparatele de aer condiționat LG beneficiază de 3 ani garanție și 10 ani pentru compresor.

SAMSUNG
Compania fondată în Coreea de Sud în anul 1969 oferă și soluții de climatizare (rezidențiale și comerciale). În ultimii 40 ani, Samsung a utilizat tehnologie de ultimă generație în dezvoltarea produselor sale. Compania este recunoscută pentru inovație. Găsim foarte multă tehnologie. Toate acestea au avut ca rezultat diverse premii pentru design, inovație și eficiență.
Compania se bucură de o rețea extinsă de instalare și service în România.
Aparatele de aer condiționat Samsung beneficiază de 2 ani garanție.

GREE
Fondată în 1989, compania chineză cu sediul în provincia Guangdong a devenit cel mai mare producător de aparate de aer condiționat din lume. Firma oferă atât aparate de uz casnic cât și comerciale. Un aparat de aer condiționat Gree a devenit o alegere din ce în ce mai populară pentru mulți dintre români, devenind cel mai apreciat producător în România. A cucerit clienții cu raportul preț-calitate excelent.
Aparatele de aer condiționat Gree beneficiază de 5 ani garanție.

MIDEA
Firma chineză cu sediul în Guangdong a fost fondată în anul 1968. Midea este cel mai mare exportator de aparate de aer condiționat din China. Oferă o gamă completă pentru spațiile rezidențiale și comerciale la prețuri competitive. Reprezintă alegerea ideală pentru cei cu bugete limitate dar care își doresc și un nivel tehnic bun. Gigantul numără peste 200 de filiale din care 60 sunt localizate peste hotare. Produsele sunt vândute în peste 200 țări iar producătorul se mai poate lăuda cu titlul de lider în industria aparatelor cu inverter.
Aparatele de aer condiționat Midea beneficiază de 3 ani garanție.

ATENȚIE! Tranziția de la rece la cald reprezintă un stres enorm pentru organism. Scade sistemul imunitar și vă poate provoca șocuri ce pot pune viața în pericol.
Standardele internaționale nu recomandă setarea temperaturii sub 25°C și nici a unei temperaturi mai mari de 6°C față de cea de la exterior. Diferența poate crește la maxim 10°C în zilele caniculare.

EFICIENȚA ENERGETICĂ

Aceasta reprezintă după părerea mea al treilea cel mai important aspect în alegerea unui aparat de aer condiționat după performanța de filtrare și capacitate. După cum poate știți deja, există un standard pentru consumul de energie. În termeni simpli cu cât aveam mai mulți de „+” după A cu atât aparatul consumă mai puțin. Produsele mai eficiente energetic vor fi mai scumpe la achiziționare dar banii se pot recupera în timp.

Clasa energetică nu este suficient de precisă (în exemplul de mai jos veți înțelege de ce) și din această cauză a luat naștere eficiența sezonieră. Această nouă măsură ne arată cât de eficient este aparatul în fiecare sezon pe baza următorilor indicatori:
SEER – rata de eficiență sezonieră pentru modul de răcire
SCOP – coeficient sezonier de performanță pentru modul de încălzire

IMPORTANT: Valorile SEER și SCOP sunt menite să ne ajute să diferențiem aparatul mai eficient chiar dacă fac parte din aceași clasă energetică.

Sursă: cold-heat.co.uk

Exemplu: La comparația a două aparate de aer condiționat se constată că acestea au aceași eficiență energetică la răcire A++, respectiv A+ la încălzire. Pentru a determina aparatul mai eficient avem nevoie de valorile SEER și SCOP.
Aparat 1: SEER = 6.1 / SCOP = 4
Aparat 2: SEER = 8.4 / SCOP = 4.5
La comparația cifrelor se constată că valorile mai mari aparțin aparatului 2 ceea ce înseamnă că aceasta din urmă este mai eficient. Ca să simplific lucrurile asta înseamnă că la 1 kW consumat, aparatul produce frig de 8.4 kW sau căldură de 4.5 kW.

REȚINE: Cu cât valorile SER și SCOP sunt mai mari cu atât aparatul este mai eficient din punct de vedere energetic.

DOTĂRI ȘI FUNCȚII

SISTEMUL DE FILTRARE

IMPORTANT: Din perspectiva mea cel mai important aspect la un aparat de aer condiționat este performanța de filtrare. Este recomandat să alegem un sistem de filtrare cât mai performant.

Filtrele sunt standard sau lavabile. Cele standard trebuiesc înlocuite pe când cele lavabile sunt rezistente și pot fi spălate de multe ori.

TIPURI DE FILTRE

Filtru HEPA
Filtrul HEPA poate elimina aproximativ 99,9% din particulele de praf mai mari de 0,3 microni, precum și aproape toți poluanții cunoscuți.

Filtru din catechin
Acesta este fabricat dintr-un extras natural din ceai verde. Asigură protecție antivirală și antibacteriană putând inhiba și mirosurile neplăcute.

Ionizatorul
La momentul actual ionizatorul Cold Plasma este cel mai avansat filtru de curățare a aerului din lume. Acesta eliberează ioni prin care se absoarbe praful, polenul sau alte particule mici. De asemenea contribuie și la diminuarea mirosurilor neplăcute.

Filtru cu carbune activ
Acest tip de filtru are capacitatea de purifica aerul de gaze toxice, mirosuri sau particule dăunătoare.

Filtru Vitamina C
Acesta crește producția de colagen, înmoaie pielea și reduce stresul.

Filtru fotocatalitic din apatit de titan de dezodorizare
Acest tip de filtru îl întâlnim pe aparatele Daikin. Captează particulele de praf din aer precum și bacteriile, virușii, alergenii, eliminând și mirosurile neplăcute.
Pentru persoanele care își doresc o definiție mai avansată, filtrul este format dintr-un strat de hidroxiapatit de calciu care absoarbe bacteriile, virusii, amoniacul și alte substanțe periculoase. Oxidului de titan generează radicali de hidroxil ce dizolvă substanțele care au fost absorbite în apă.

Plasma Quad Plus
Sistemul avansat de filtrare pe bază de plasmă de la Mitsubishi are capacitatea de a îndepărta eficient 6 tipuri de poluanți atmosferici: bacterii (99%), viruși (99%), mucegaiuri (99%), alergeni (98%), PM2.5 (99%) și praf (99.7%).

În concluzie, de cele mai multe ori performanța de filtrare a unui aparat de aer condiționat se reflectă foarte clar în prețul produsului.

DEZUMIDIFICARE

Aceasta este o funcție foarte utilă care reduce umiditatea din cameră. Un nivel optim de umiditate este situat între 40-60%, ceea ce crește nivelul de confort și preîntâmpină dezvoltarea mucegaiului.

PURIFICARE

După cum spune și denumirea, această funcție purifică aerul având un efect benefic asupra sănătății dumneavoastră.

AUTOCURĂȚARE

Această funcție are la bază un ventilator care usucă interiorul unuității, astfel se reduce acumularea de praf și dezvoltarea fungilor.

AGENT DE RĂCIRE

Toate aparatele de aer condiționat split listate de mine folosesc noul agent de răcire R32. Acesta este ușor de reciclat având un potențial de încălzire globală cu 68 % mai mic precum și o eficiență îmbunătățită față de vechiul agent R410A.

TEHNOLOGIA INVERTER

Compresorul nu se mai oprește ci viteza de funcționare este ajustată automat în funcție de nevoie. Această tehnologie are ca avantaje un consum mai redus de energie și un zgomot mult mai redus de funcționare.

VITEZA VENTILATORULUI

Cu cât avem mai multe viteze cu atât mai precis putem regla aparatul. Cu cât creștem viteza cu atât crește rata de răcire a spațiului. Din păcate crește și zgomotul produs de unitate…

MOD SOMN

Aparatele prevăzute cu această funcție pot fi utilizate chiar și pe timp de noapte.Temperatura este ajustată automat iar zgomotul produs este foarte redus.

TIMER PROGRAMABIL

Funcția permite programarea zilnică sau săptămânală a aparatului. Putem seta când dorim să pornească sau să se oprească acesta.

CONTROLUL DIRECȚIEI AERULUI

Permite manipularea direcției fluxului de aer ce iese din unitate. Aparatele standard vin doar cu reglare automată în direcțiile sus-jos. Aparatele mai scumpe vin si cu reglaj stânga-dreapta automat. Această funcție este extraordinar pusă în valoarea de funcția prezentată mai jos.

WIND AVOID ME

O funcție revolutionară pe care o întâlnim sub această denumire pe modelele scumpe de la Carrier și Daikin. Mitsubishi deține ceva similar denumit „flux indirect”. În momentul în care este detectată o persoană în calea fluxului de aer, jetul de aer este îndreptat automat în altă parte. Cu toții știm cât de periculos este să ne bată aerul rece în mod direct. Acum acest lucru nu se va mai întâmpla.

DETECȚIA PERSOANEI

Această funcție permite aparatului să se oprească sau să mai crească temperatura cu câteva grade atunci când nu detectează nici-o persoana în cameră. Când o persoană apare în cadru, aparatul revine automat la setările inițiale. Se economisește astfel multă energie mai ales în situația când plecați de acasă și uitați să închideți aparatul.

WI-FI

Aparatele cu această funcție permit controlul de la distanță prin intermediul unei aplicatii. Vă ajută să creșteți confortul dar și să economisiți energie electrică.

MODUL „FOLLOW ME”

Unitatea reglează temperatura în funcție de senzorul din telecomandă.

SISTEM AVANSAT DE MĂSURARE A TEMPERATURII

Reprezinta cea mai eficientă și cea mai avansată metodă de uniformizare a temperaturii în întreg spațiul.
Această tehnologie se folosește de un senzor care împarte suprafața în mai multe zone și măsoară temperatura. În funcție de nevoie, aparatul va distribui aerul în zone specifice pentru o temperatură uniformă. Funcția o găsim sub diverse denumiri: I-see senzor 3D (Mitsubishi) sau Grid Eye (Daikin).

NIVELUL DE ZGOMOT

Un aspect foarte important de care trebuie să ținem seama este nivelul de zgomot produs de aparat mai ales dacă intenționăm să-l utilizăm și noaptea. Sistemele de tip split (aerul condiționat standard) prezentate de mine au un nivel de zgomot între 16-36 dB. Ca termen de comparație, vorbitul în șoaptă are doar 30 dB.

PREȚUL

Scopul cumpărătorului nu ar trebui să fie „cel mai ieftin aparat de aer condiționat”. Dacă ar fi așa atunci acest ghid nu ar avea sens. Cel mai important e să alegem aparatul care oferă cea mai bună valoare la prețul plătit în funcție și de nevoile noastre. Aici intervine rolul meu!

RECOMANDĂRI

Recomand un aer condiționat de la producători de renume precum: Daikin, Mitsubishi, Fujitsu, Carrier sau Toshiba. LG sau Samsung sunt de asemenea o alegere inspirată. În cazul în care bugetul este mai limitat Gree sau Midea sunt o soluție foarte bună. Nu recomand brandurile „NO NAME”. Părerea este strict personală. Consider că nu merită riscul ținând cont că diferența de preț nu este deloc mare. Prefer să mă las în mâinile unui producător cu experiență de zeci de ani decât să mă încred într-o firmă rebrănduită (ex. Star Light, Vortex, Inventor etc.) care cine știe la ce firme chinezești fără experiență apelează. Acestea au obiceiul de a schimba fabrica des iar pentru a avea un preț cât mai bun coboară calitatea componentelor. În cazul în care apar defecțiuni este foarte probabil să asteptați mult după piese, timp în care nu puteți folosi aparatul. După perioada de garanție există posibilitatea chiar să nu se mai găsească piese de schimb sau dacă găsiți mai rentabil e să schimbați aparatul.

SFAT: Pentru creșterea eficienței aparatului recomand deschiderea ferestrelor doar dimineața și seara. Montarea unei folii de protecție (ca la mașini) pe geam sau a unor jaluzele exterioare vor aduce beneficii dacă ferestrele sunt orientate către sud.

MONTAJ ȘI SERVICE AER CONDIȚIONAT

service aer conditionat

ATENȚIE! Trebuie să primiți o garantie scrisă de la instalator pentru montaj.

Potrivit lui Steve Schnidt, membru ACCA (Air Conditioning Contractors of America) cu o experiență de peste 30 ani, trebuie să fim constienți de importanța unui serviciu de calitate.

Știai că? Majoritatea defecțiunilor apărute la aparatele de aer condiționat sunt ca urmare a montajului necorespunzător.

Putem evita multe batai de cap dacă analizăm serios oferta. Vă sună cunoscut toate acestea ?
– promisiuni ce nu au fost respectate
– programări ce nu au fost îndeplinite
– manoperă de slabă calitate

Așa ceva nu trebuie să se întâmple!

SFAT: Înainte de a contacta o firmă de service căutați informații financiare despre acea firmă (www.listafirme.ro) Este important să verificați în ce an a fost înființată și foarte important citiți părerile altor utilizatori.

LISTĂ INSTALATORI AUTORIZAȚI

Știai că? Pe lângă scopul de a determina mișcarea, mușchii au rolul de a menține o temperatură optimă a corpului. Când intrăm în contact cu temperatura scăzută a aerului condiționat, aceștia vor lucra intens pentru a regla statusul termic al organismului. Acest fapt determină mușchii să se contracte mai puternic și apar dureri ale acestora dar și a articulațiilor. Fizioterapeut Bogdan Goga

VREAU SĂ ÎNCHEI

CU UN ASPECT EXTREM DE IMPORTANT

DEZINFECTAREA APARATULUI DE AER CONDIȚIONAT

Simpla curățare sau înlocuire a filtrelor ca la carte nu este din păcate suficientă. Un aparat de aer condiționat trebuie igienizat odată pe an dacă este utilizat doar vara sau de 2 ori pe an dacă este folosit și iarna. Dacă mediul în care locuiți este foarte poluat și plin de praf se recomandă chiar la 3 luni. Vă sugerez să apelați anual la o echipă specializată care realizează acest procedeu cu echipament profesional de curățare pentru ambele unități. Nu uitati regula de aur: verificați datele financiare ale firmei dar și recenziile înainte.

IMPORTANT: Filtrele trebuiesc curățate sau înlocuite odată la câteva săptămâni sau luni. Verificați acest aspect în manualul produsului.

ATENTIE! Un aparat de aer condiționat neigenizat vă poate îmbolnăvi de boli extrem de grave: alergii, iritații, afecțiuni respiratorii etc. Pe lângă asta, poate duce la creșterea consumului și chiar la defectarea aparatului.

SURSE: vollmax.ro | tfairconditioning.com | wikipedia.com | learn.compactappliance.com | bricodepot.ro

Leave a Response