Prin acest ghid doresc să-ți fac decizia mult mai simplă. Ține cont că nu neaparat cifrele fac un televizor mai bun. Calitatea ecranului prin gama de culori acoperită, contrastul real, procesorul video și nu în ultimul rând rata de împrospătare sunt detalii esențiale ce evidențiază calitatea unui televizor. Acestea însă sunt mascate de cele mai multe ori de alte specificații menite să ne atragă atenția, cum ar fi rezoluția sau diagonala uriașă. 

Am realizat o listă cu televizoarele ce oferă un bun raport preț-calitate.

 Dincolo de recenziile de specialitate cel mai important aspect după care am și realizat aceste topuri, a fost experiența utilizatorilor. Am ținut cont de părerile oamenilor care folosesc televizorul respectiv și consider că acesta este cel mai important aspect.

ALEGEREA DIAGONALEI ȘI A REZOLUȚIEI

• Lucrurile sunt simple, distanța minimă de la care trebuie să privești este 1.5 ori diagonala iar cea maximă de 3 ori diagonala.
Ex.: La un TV de 100 cm trebuie să păstrezi o distanță de minim 150 cm și maxim 300 cm față de locul unde privești pentru ca sa beneficiezi de cea mai bună experiență

• Legat de rezoluție, recomand Full HD până la o diagonală de 100 cm și 4K peste această valoare. HD recomand doar atunci când bugetul este limitat. Nu e vorba doar de claritatea imaginii ci și numărul de posturi recepționate va fi mai mic în cazul televizoarelor HD. Unele programe chiar lipsesc din grilă (Digi Tv).
→ Sfat: Nu te lăsa atras de rezoluție și diagonală cât mai mari. Dacă bugetul nu îți permite mai bine alege un Full HD de 80 cm decât un 4K la 100 cm+.

TEHNOLOGII

• O sa încep cu HDR (interval dinamic ridicat) – considerat de mulți o adevărată inovație.
Caracteristica HDR10 (10 biți) aduce o gamă mai largă de culori, cu luminozitate îmbunătățită prin existența a mai multor nuanțe de culoare între cel mai profund negru și nivelul maxim de alb.
• Dolby Vision (12 biți) este o variantă de HDR. Oferă o acuratețe și o dinamică a culorilor superioară în comparație cu HDR10.

• Rata de împrospătare o găsim sub mai multe denumiri în funcție de producător: Clear Motion Rate, MotionFlow, TruMotion etc. Aceasta este exprimată în Hz și cu cât numărul real este mai mare, cu atât imaginea va fi mai clară la schimbarea rapidă a cadrelor. În ciuda datelor afișate de producători acesta nu depășește valoarea de 120 Hz. 
Valoarea standard este de 60 Hz. Adică avem 60 de afișări pe secundă. La această valoare, scenele foarte rapide se văd în ceață. Se formează efectul de motion blur datorită timpului mare de aprindere și stingere completă a fiecărui pixel. 

• Dolby Pro Logic, Digital, DTS-ES, Dolby Digital Plus, True HD, DTS-HD și Dolby Atmos sunt standarde pentru compresia sunetului digital. Ultimele enumerate sunt cele mai noi și oferă o experiență de înalt nivel. Dolby Atmos crează un sunet 3D foarte precis ce te face să te simți în mijlocul acțiunii. 

SĂ TRECEM LA TREABĂ

HAI să începem! Prima dată trebuie să alegi tipul de televizor. Este extrem de simplu, dacă îți dorești ca acesta să aibă conexiune la internet și acces la aplicatii ca: Youtube, Netflix, navigare internet etc. alege SMART TV. Dacă nu folosești această funcție alege Non Smart TV. Nu are sens să plătești pe ceva ce nu vei folosi.

smart tv

Non smart tv