12 Reguli de viață de Jordan Peterson

de Romică Tănăsache 6 Minute

Publicat: 22.06.2020

Introducere

12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru de Jordan Peterson este o carte de dezvoltare personală care oferă un răspuns la întrebările esențiale ale vieții. Prin intermediul filozofiei, psihologiei, religiei, istoriei și a științei, combinate cu mintea sa sclipitoare, Jordan Peterson pune la dispoziția cititorilor un ghid bazat pe 12 reguli simple, dar profunde, menite să facă lumea un loc mai bun.

Reguli

Regula 1. Stai drept și trage umerii înapoi
Regula 2. Ai responsabilitatea de a te ajuta; comportă-te ca atare
Regula 3. Împrieteniți-vă cu cei ce vă doresc numai binele
Regula 4. Compară-te cu cel ce erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent
Regula 5. Nu-ți lăsa copii să-ți facă lucruri care te vor enerva
Regula 6. Fă-ți ordine în propria casă înainte de a judeca lumea
Regula 7. Concentrează-te pe lucrurile cu adevărat importante (și nu pe plăcerile imediate)
Regula 8. Spune adevărul – sau cel puțin nu minți
Regula 9. Pornește de la premisa că s-ar putea ca persoana pe care o asculți să știe ceva ce tu nu știi
Regula 10. Fii precis în exprimare
Regula 11. Lăsați-i pe copii în pace când fac skateboarding
Regula 12. Când întâlnești o pisică pe stradă, mângâie-o

Opinie personală

Când am citit 12 Reguli de viață de Jordan Peterson acum câteva luni am fost extrem de impresionat de carte. Îl urmăream deja de ceva timp pe Youtube și eram surprins de perspectiva din care privea lumea. Am absorbit fiecare pagină și am notat citatele care m-au impresionat. Așa am ajuns să termin cartea abia după aproape 2 luni și să am 30 de pagini de notițe pe caietul meu. Nu e o lectură ușoară, dar merită.

Profesorul insistă mult pe conceptul de ideologie. Pe bună dreptate, pentru că aceasta a distrus lumea, iar umbra acesteia ne urmărește chiar și astăzi. Știm cu toți cât de catastrofală poate fi mentalitatea marxistă.
Viața este tragică, dar citindu-i pe Frankl și Soljenitan ne putem convinge că viața poate fi și iad. Din păcate, ne complicăm existența inutil pentru că însăși viața este plină de suferință. Să nu suferim așadar inutil…

Acești tirani ai istoriei au devenit orbi și imuni la empatie. Cel mai grav păcat este să-ți faci semenii să sufere intenționat. Consider că nu există absolut nici-o scuză. Indiferent de trecutul lor dureros, oricât de tragic, nu pot justifica crimele comise de oameni ca: Hitler, Stalin, Lenin, Mao și din păcate lista este lungă…

Carl Jung, Dostoievski, Goethe, Nietzsche și nu în ultimul rând Solzhenitsyn sunt cei care au clădit viziunea lui Jordan Peterson. Îmi place stilul autorului. Scurt și la obiect, fără fraze menite să crească artificial numărul de pagini. Când spune ceva profund, știi că urmează ceva mult mai impresionant. Cititorul este invitat să reflecte la propria viață și să adopte principii sănătoase pentru a face lumea un loc mai bun.

Pentru a împiedica repetarea trecutului, Jordan Peterson ne îndeamnă „să revenim la clasicele virtuți (disciplină, curaj, onestitate, prietenie etc.) și să ne asumăm răspunderea pentru existența noastră tragică dar care are un sens ce așteaptă să fie căutat.”

Sunt multe de spus. Consider că oricine poate învăța ceva din această carte si cred că cel mai important este să o descoperi personal. Ți-am oferit doar o scurtă introducere pentru a te convinge că merită citită și poate avea un impact remarcabil asupra vieții tale.
Vor fi poate idei cu care nu vei rezona și este perfect în regulă. Nimeni nu deține cheia perfecțiunii.

Despre autor

Cine este Jordan Peterson?

Credit image :Jordanpeterson.com

Jordan B. Peterson s-a născut pe 12 iunie 1962 în Alberta, Canada. De profesie este psiholog clinician, profesor universitar și doctor în psihologie. A predat la Harvard, iar din 1998 este profesor la Universitatea din Toronto.

https://www.instagram.com/p/B-FmmZRF3AV/

În mediul virtual este considerat un adevărat mentor. Canalul său de Youtube numără peste 2,79 mil. de urmăritori și are peste 153 mil. de vizualizări. Suprinde prin eleganță și este un excelent orator. Trebuie doar să citești secțiunea de comentarii pentru a te convinge de impactul pe care îl are.

Citate- 12 Reguli de viață de Jordan Peterson

Cum putem explica mai bine ceea ce vrea să spună dacă nu prin propriile sale cuvinte?

12 reguli de viata
12 reguli de viata
12 reguli de viata
12 reguli de viata
12 reguli de viata
Jordan Peterson
12 reguli de viata
12 reguli de viata
12 reguli de viata
12 reguli de viata
12 reguli de viata

Disponibilitate

Faptul că alegi să cumperi prin intermediul linkurilor mele îmi aduce mie un mic comision care mă ajută să continui această activitate. Îți multumesc!

Distribuie articolul
Lasă un comentariu